Sos słodko-kwaśny do słoików

20:55



Dziś mam coś dla zapracowanych mam, takich co lubią proste rozwiązania, będzie pysznie i kolorowo. Sposób na szybki obiad dla całej rodziny w kilka minut. 


Ja takie rozwiązania uwielbiam, zwłaszcza jeśli mogę zatrzymać smaki jesieni w słoiku i potem delektować się nimi całą zimę . Sos słodko-kwaśny, który podaję z ryżem lub makaronem. Wystarczy podsmażyć do tego mięsko na jakie macie ochotę w danym dniu, podgrzać sos i gotowe. Myślicie, że sporo czasu zajmuje jego zrobienie? Wcale nie, gotujecie obiad jak w każdy inny dzień tylko trochę więcej, tak żeby zapełnić kilka słoików i macie dwie pieczenie zrobione na jednym ogniu. Ja go robię już 3 rok i wychodzi pyszny. To do dzieła.

Sos słodko kwaśny

2-3 kg pomidorów
1,5 kg papryki (różne kolory)
0,7-1 kg marchewki
0,7 kg cebuli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
2 łyżeczki soli 
olej
3 ząbki czosnku
papryka słodka, papryka ostra, curry, pieprz, 

Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki, paprykę i ananasa pokroić na drobne kawałki, cebulę drobno posiekać. Marchewkę ugotować i pokroić. Cebulę podsmażyć, dodać czosnek, wrzucić paprykę i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i gotować około 40 minut w swoich sokach, ale jeśli lubicie jak sos jest rzadszy dodajcie 0,5 szklanki wody. Dodać pozostałe składniki, doprawić i gotować jeszcze 15 minut. Włożyć do słoików i gotowe. 

Smacznego!



Zobacz Również

0 comments

Archiwum