Pomysł na obiad z dyni

21:31


przepisy na dania z dynii


Nasz tydzień matki polki w kuchni trwa, na bieżąco możecie wszystko śledzić na naszym facebooku. Przywiozłam od rodziców ogromną dynię, a że w tym roku pokochałam ją jeszcze bardziej, oprócz moich ulubionych przepisów próbuję też coś nowego.

Ciecierzycę zazwyczaj kupowałam w słoiku, odstraszało mnie długie moczenie, potem gotowanie, a ja lubię w kuchni szybko i łatwo. W każdym razie raz się odważyłam i od tamtej pory gotuję ciecierzycę już sama, przyznaję, że pierwszy raz jest trudny i ta myśl: wyjdzie - nie wyjdzie, wyjdzie - nie wyjdzie, ale każdy następny raz to łatwizna. 

Przygotowanie ciecierzycy

1 szklankę ciecierzycy zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę, zalewamy ponownie tą samą ilością wody i gotujemy około godziny. Niektórzy mówią, że można gotować ciecierzycę w wodzie w której się moczyła, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i wydawała mi się trochę gorzka, najlepiej samemu wypróbować, czy czujecie różnicę. Taka porcja spokojnie wystarcza na obiad dla całej rodziny. 


Dynia z ciecierzycą i szpinakiem

400 g dynii
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty
200 ml mleka kokosowego
2 garście szpinaku
sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, imbir

Na łyżce mleka kokosowego dusimy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy się lekko poddusi dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze 3 minuty, można dodać jeszcze mleka, żeby się nie przypalało. Dodać ciecierzycę z kilkoma łyżkami zalewy w której się gotowała, dynię pokrojoną w kostki, resztę mleka kokosowego oraz passatę. Jeśli jest za gęste wlać 1/2 szklanki wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, szpinak (ja kroję go na mniejsze kawałki) i gotować około 5 minut. 

Smacznego!
obiad w 30 minut



Zobacz Również

0 comments

Archiwum