Cake pops

10:33

domowe lizaki

Cake pops to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale mogą stanowić piękną dekorację każdego przyjęcia. 


Można je zrobić w bardzo łatwy i szybki sposób, na rynku jest kilka sprzętów, które ułatwią nam pieczenie naszych lizaków. Co jakiś czas w Biedronce, Lidlu lub Tesco można kupić silikonowe foremki (około 15-20 zł), metalowe foremki (około 50-70 zł) i maszynki do cake pops (około 50-100zł). Ja swoje lizaki robiłam w maszynce.

foremka silikonowa do cake pops

Cake pops

1 jajko
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru (drobny do wypieków lub cukier puder)
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej jak wolicie

Składniki suche wymieszać w osobnej misce i dodać pokruszoną na małe kawałeczki czekoladę, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystkie składniki wlewając mokre do suchych. Przygotować sobie maszynkę lub foremki i wlać do nich tyle masy, żeby dolna część była wypełniona. W maszynce lizaki pieką się około 5 minut, aż skórka się zrumieni i trochę stwardnieje. 

Potem zostaje nam najprzyjemniejsza praca, czyli dekorowanie. Po wyjęciu kulek z maszynki lub foremek wbijamy w nie patyczki, mogą to być specjalne patyczki do lizaków, które można kupić, patyczki do szaszłyków lub słomki, po prostu to co macie w domu. Polewę możecie zrobić rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła lub użyć gotowej polewy. 

Nabijamy kulkę na patyczek i zanurzamy w naszej polewie, dekorujemy i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki na minimum 1 godzinę. Gotowe, teraz można się zajadać pysznymi smakołykami.

domowe słodycze na przyjęcie
zdrowe lizaki dla dzieci
lizak z ciasta



Zobacz Również

0 comments

Archiwum