Dynia w roli głównej, czyli dla każdego coś dobrego

11:06

Sezon na dynię trwa i mimo, że najwięcej jej jedliśmy po halloween, to nam sporo jej jeszcze zostało. Dlatego dam wam kilka przepisów bo może i wam się jeszcze przydadzą, a więc dziś będzie dynia w roli głównej, czyli dla każdego coś dobrego.

Zacznę od końca, czyli deseru, a w końcu czemu nie? Placka z dyni nigdy nie robiłam i nie jadłam, byłam przekonana, że ciasto z warzywa nie może być dobre. Jak bardzo się myliłam przekonałam się po pierwszym gryzie mojego ciasta, słodkie, mięciutkie i bardzo szybko znikało z talerza. Arturowi posmakowało ;)

CIASTO Z DYNI 

Składniki:
2 szkl. miąższu z dyni
2 szkl. mąki tortowej
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
3 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy włoskie, orzechy laskowe rodzynki

Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni zblendować. Jajka z cukrami zmiksować na jednolitą masę, dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Do powstałej masy dodać dynię i bakalie i jeszcze raz wszystko wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Zupka dla dzieci

0,5 szklanki miąższu dyni
1 mały ziemniaczek
0,5 marchewki
1 łyżeczka masła
kawałek mięska (opcjonalnie)

Wszystkie składniki włożyć do Babycook i ugotować jak zawsze. A jeśli nie macie Babycooka wystarczy wszystkie składniki pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody, żeby się nie przypalało i ugotować do miękkości, a potem zblendować. 

Krem z dyni

Dla starszych 

Składniki:
1/2 kg dyni
2 ziemniaki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
sól/pieprz
1l bulionu

Miąższ z dyni kroimy na kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, dynię i ziemniaki. Chwilę podsmażyć i przyprawić curry. Zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić i zblendować na krem. Można podawać z dodatkiem śmietany lub grzanek.

Placuszki z dyni

Osobiście to danie lubię najbardziej, robi się je tak jak placki ziemniaczane a smakują o wiele lepiej. 

Składniki:
 0,5 kg miąższu z dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
imbir/sól/pieprz

Dynię zetrzeć na tarce (ja lubię jak kawałki są większe więc trę na dużych oczkach). Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i doprawić. Smażyć na oliwie.

Wszystkie dania z dynią w roli głównej są proste i szybkie, a do tego bardzo pyszne. A wy co lubicie najbardziej z potraw z dynią? Mi po halloween została jeszcze jedna dynia więc z chęcią poznam wasze przepisy.



Zobacz Również

0 comments

Archiwum