Domowa kostka rosołowa

19:21

pasta warzywna
Od kiedy sama gotuję dla mojej rodziny nie używam kostek rosołowych ani gotowych przypraw, no może nie tak do końca bo jedno małe opakowanie kostek w domu jest, ale wystarcza nam to na cały rok. Kostki rosołowe to dla mnie sama sól i chemia i żeby już nigdy nie mieć powodu ich użyć, bo szybciej i łatwiej, postanowiłam zrobić domową kostkę rosołową.


Jesień to idealny moment na zrobienie kostki rosołowej, wszystkie warzywa można zerwać prosto z grządki lub kupić na bazarku. Do takiej kostki możecie dodać wszystkie warzywa jakie lubicie, ja tutaj dam wam tylko przykład, ale to wy decydujecie o tym czego będzie więcej a czego wcale nie użyjecie. Wiem, że pewnie większość z was też nie używa kostek rosołowych gotując dla swoich dzieci, ale nieraz po prostu nie ma czasu na zrobienie bulionu, chce się szybko ugotować jakąś zupkę lub sos. A to co wam dziś proponuję, można dodać do wszystkiego i uzyskać aromatyczną, pełną warzyw i ziół potrawę. W sumie to pasta warzywna, którą można trzymać w lodówce przez około 3 miesiące, a do zupy wystarczy dodać jej łyżeczkę lub dwie. Można też zrobić wersję mięsną, ale ja postanowiłam że na pierwszy raz zrobię tą łatwiejszą wersję. Im więcej warzyw i ziół dodacie tym pasta będzie lepsza.

DOMOWA KOSTKA BULIONOWA - PASTA WARZYWNA

marchew - około 500 g
korzeń pietruszki - 150 - 200 g
seler - 150 - 200 g
por - 1/2 białej części ( 100 g)
czosnek - 2 ząbki
natka pietruszki - pęczek
koperek - 1/3 pęczku

pieprz czarny - około 20 ziarenek
sól - ja dałam 2 łyżki stołowe, ale powinno dać się około 100 g
majeranek - 2 łyżki
liść lubczyku - nie miałam świeżego więc dodałam 2 łyżki suszonego
ziele angielskie - około 10 - 15 ziarenek
liść laurowy - 3 - 5 szt.
olej lub oliwa z oliwy - 5 łyżek
woda - 1 szklanka

Możecie jeszcze dodać seler naciowy, parmezan, cebulę, kurkumę, suszone grzyby...


Warzywa zetrzyjcie na tarce, zblendujcie lub użyjcie malaksera, przyprawy zmielcie lub rozetrzyjcie w moździerzu, ważne żeby wszystko było jak najdrobniejsze. 


Na patelni rozgrzejcie oliwę i przełóżcie warzywa razem z przyprawami, podsmażcie przez 5 minut, dolejcie wodę i podgrzewajcie na małym ogniu, mieszając przez 30 - 40 minut aż wyparuje woda.


Po tym czasie jeszcze raz wszystko zblendować  na gładką masę i przełożyć do słoika. Z ilości jaką podałam wychodzi duży słoik pasty warzywnej ( jak na pierwszym zdjęciu), której wystarcza na bardzo długo. 

pasta warzywna

SMACZNEGO !



Zobacz Również

0 comments

Archiwum