Noc sylwestrowa

14:19

deser z galaretki

Tego postu miało nie być. Nasz sylwester miał być nudnym wieczorem we troje. Ale cały dzień okazał się świetną zabawą wartą zapamiętania. Od rana towarzyszyły nam dobre humory, a spokojny poranek przy ulubionej bajce Artura i pysznej kawie dodał nam sił. Mimo że wieczór mieliśmy spędzić przy telewizorze postanowiłam że zrobimy sobie nasz mały bal. Z Arturem przygotowaliśmy szybkie przekąski, napompowaliśmy balony i zrobiliśmy sobie spacer po zakup sztucznych ogni. Były tańce, śmiech i zabawa. 




To nie jest blog kulinarny ale chciałam napisać przepisy na nasze sylwestrowe przekąski, może ktoś je wykorzysta. 

Przekąski z ciasta francuskiego
Robi się je bardzo szybko i tak naprawdę do ciasta francuskiego można dodać wszystko na co się ma ochotę. My bardzo lubimy te ze szpinakiem i szynką parmeńską.

Składniki: wersja I
ciasto francuskie
1 opakowanie szpinaku baby
ser feta
1 lub 2 ząbki czosnku
jajko

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć chwilę czosnek,wrzucić szpinak, posolić i popieprzyć, chwilę podsmażyć i dodać ser feta ( według uznania). Po przestygnięciu nakładać na ciasto. Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto. Ja nie przywiązuję dużej uwagi do kształtu jaki powstanie z ciasta ale zazwyczaj są to pierożki lub kieszonki.

Składniki: wersja II
ciasto francuskie
szynka parmeńska lub zwykła
jajko

Przygotowanie:
Ciasto kroimy na wąskie paski i zakręcamy wokół szynki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto. 

Obie wersje pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Są naprawdę pyszne i nadają się na każdą imprezę.
ciasto francuskie

Wafle przekładane
Przekładane wafle to smak z mojego dzieciństwa, od dawna już zapomniany, ale przypomniał mi o nich mąż kiedy poprosił o wafle przełożone nutellą. Nie są one mniej kaloryczne ale o wiele pyszniejsze.

Składniki:
1 lub 2 opakowania wafli
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka w proszku
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
olejek rumowy (którego ja nie użyłam)
rodzynki
wiórka kokosowe

Przygotowanie:
W podgrzanym mleku rozpuścić masło i cukry. Dodać kakao i mleko w proszku i wymieszać tak żeby nie było grudek, nie gotować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, ilość rodzynków i wiórek kokosowych zależy od waszych upodobań. Po przestygnięciu posmarować wafle i odstawić na 2 godziny tak żeby masa zgęstniała a wafle namokły, najlepiej obciążyć wafle.
przekąski

W tym Nowy Roku życzę wam wszystkim spokoju, radości, zdrowia i dużo miłości!!!

Szczęśliwego nowego roku !



Zobacz Również

5 comments

  1. Świetne przepisy i jakie proste! Swoją drogą piękna choinka no i te okulary.. cudownie Ci w nich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm ciekawy ten przepis ze szpinakiem. Wyprobuje! Pozdrawiam i zdrowia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję że w następnym roku z dwójką dzieciaków będzie jeszcze fajniej :)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum